Directions: In Questions Nos. 1 to 4 Select the related number or word from the given alternatives.

1. 28 : 15:: ? : 63

A. 67

B. 76

C. 87

D. 71

2. 3 : 81 :: 7 : ?

A. 343

B. 2307

C. 2401

D. 2407

3. If ARMS equal 3456 then MARS will equal to

A. 5 3 4 6

B. 3 5 6 4

C. 6 5 4 3

D. 5 4 3 6

4. 15 : 90 :: 17 : ?

A. 102

B. 112

C. 76

D. 94

5. Perch : Freshwater :: ? : Saltwater

A. Crocodile

B. Frog

C. Cod

D. Snake

6. Arrange the following words as per the reverse order in a dictionary.

1. Multitude                 2. Multinational

3. Multiplier                 4. Multinational

5. Multilingual

A. 1 3 2 4 5                   B. 1 3 4 2 5

C. 4 5 3 2 1                   D. 5 4 3 2 1

7. JM : QN :: CT : ?

A. LM

B. GX

C. XF

D. XG

8. Inserting the arithmetical operations in the following numerical figure 4__3__4 =48

A. + +

B. x +

C. + -

D. x x

9. LJOP : SQVW :: TKVM : ?

A. BQDU

B. ARCT

C. BODU

D. ACRT

10. If Sita walks 10 km towards west, then turned towards south and walked 10km, then turned east walked 10 km and turned north walked 10 km. how far she is from starting point?

A. 40 km

B. 10 km

C. 0 km

D. 20 km

11. PCD : SGI :: BKS : ?

A. EJT

B. CLU

C. EOX

D. CLT

12. sqrt(AFI) : 13 :: sqrt(DDA) : ?

A. 21

B. 22

C. 12

D. 24

13. Arrange the following words as per order in a dictionary.

1. Slit                            2. Silicon

3. Silicate                      4. Silken

A. 1 4 3 2                      B. 2 1 4 3

C. 4 1 3 2                      D. 3 2 4 1

 

Answers:

1.B 2.C 3.A 4.A 5.C 6.B 7.D 8.D 9.B 10.C 11.C 12.A 13.D