1. The famous national song ‘Vande Mataram’ was written by

A. Bankim Chandra Chatterji

B. Rabindrantha Tagore

C. Kamala Das

D. Sarojini Naidu

 

2. Viruses are made up of

A. Protein and lipids

B. Nucleic and protein

C. Lipids and carbohydrate

D. Carbohydrate and Nucleic acid

 

3. Light year is the unit of

A. Frequency

B. Distance

C. Energy

D. Time

 

4. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in

A. 1852

B. 1853

C. 1854

D. 1855

 

5. Which of the following physical quantities has no dimension?

A. Force

B. Momentum

C. Impulse

D. Angle

 

6. The stone formed in human kidney consist mostly of

A. Calcium Oxalate

B. Sodium Oxalate

C. Magnesium sulphate

D. Calcium

 

7. The Light sensitive compound is used in photography is

A. Sliver chloride

B. Sliver sulphide

C. Sliver bromide

D. Sliver oxide

 

8. Who is the author of the book ‘Glimpses of World History’?

A. Abdul  Kalam Azad

B. Jawaharlal Nehru

C. S Gopalan

D. S Radhakrishnan

 

9. Garos are the tribes of

A. Assam

B. Manipur

C. Mizoram

D. Meghalaya

 

10. The world’s most active volcano

A. Fujiyama

B. Cotopaxi

C. Kilaueu

D. Vesuvius

 

11. The lightest gas which is non inflammable is

A. Helium

B. Hydrogen

C. Nitrogen

D. Argon

 

12. Where is the Headquarter of OPEC?

A. Vienna

B. Riyad

C. Algiers

D. Baghdad

 

 Answers:

 

1.A 2.B 3.B 4.B 5.D 6.A 7.C 8.B 9.D 10.B 11.A 12.A

 

for more quiz

SSC CGL Sentence Improvement

SSC CGL Tier I Indian Polity

Biology Quiz 4

 

See More Quiz For RRB NTPC

Indian Polity
Biology Quiz 4
RRB NTPC ASM Psycho Shortest route test
Biology Quiz 3
RRB NTPC ASM ODD FIGURE TEST
History Quiz 2
Mixed Quiz