Science Quiz for SSC CHSL and Railways and SSC CGL

1. Which among the following happens in an oxidation reaction?

A. Electrons are gained

B. Electrons are lost

C. Protons are gained

D. Protons are lost

2. Which among the following is popularly called Laughing Gas?

A. Nitric oxide

B. Nitrogen dioxide

C. Nitrous oxide

D. Nitrogen peroxide

 

3. Solids which conduct electricity at higher temperature but not at lower temperature are called

A. Super-conductor

B. Metallic-conductor

C. Semi-conductor

D. Insulator

4. Charcoal is used in water treatment as a

A. Coagulant

B. Solvent

C. Absorbent

D. Insolvent

5. The unit of electrical power is

A. Volt

B. Watt

C. Kilowatt hour

D. Ampere

6. The density of water is 1 g/cc. This is strictly valid at

A. 0° C

B. 4° C

C. 25° C

D. 100° C

7. The resistance of the human body (dry condition) is of the order of

A. 101 Ohm

B. 102 Ohm

C. 103 Ohm

D. 104 Ohm

8. Which one of the following forces is a 'dissipative force'?

A. Electrostatic force

B. Magnetic force

C. Gravitational force

D. Frictional force

9. If a resistive wire is elongated, its resistance

A. Decreases

B. Remains constant

C. Increases

D. All of the above

10. Which one of the following is also known as solution?

A. A compound

B. A homogeneous mixture

C. A heterogeneous mixture

D. A suspension

11. If a magnet has a third pole, then the third pole is called

A. Defective pole

B. Consequent pole

C. Extra pole

D. Arbitrary pole

12. Which one of the following does not cause pollution?

A. Burning of petrol

B. Use of solar energy

C. Buring of rubber

D. All of the above

13. Which one of the following has greatest mass?

A. Electron

B. Proton

C. Neutron

D. Hydrogen nucleus

14. A television channel is characterised by

A. Frequency of transmitted signal

B. Velocity of transmitted signal

C. Physical dimension of television screen

D. Size of picture tube

15. The antiseptic compound present in dettol is

A. Iodine

B. Enloroxylenol

C. Biothional

D. Cresol

Answers

1.B 2.C 3.C 4.C 5.B 6.B 7.C 8.D 9.C 10.B 11.B 12.B 13.D 14.A 15.B